Dyrene på Piltingsrud

Dyrene på gården er til både hygge og nytte, enten de er produksjonsdyr eller om de bor her mest for kosens skyld. 

Om vinteren har vi rundt 90 Aberdeen Angus-ammekuer. Når disse får kalv om våren er det liv og røre! På sommerstid har vi godt over 200 dyr ute på beite. Alle dyrene våre er grasfôra, noe som betyr at de ikke får kraftfôr i kosten. Vi har store beiteområder og tilgang på mye næringsrikt fôr. Vi mener kjøtt fra grasfôra Angus får en bedre smak og kanskje også en annen næringssammensetning enn annet kjøtt. Vi mener også at det er riktig for miljøet å kutte ned på bruken av kraftfôr. Sommeren 2018 har vi også bygget en ny silo for graset vi høster. Det betyr at vi nesten kan kutte ut rundballer og redusere både bruken av plast og traktorkjøring betydelig. Kjøttet vi produserer selger vi i vår egen gårdsbutikk og til utvalgte butikker og restauranter.

 

Vi har også en flokk mohair-geiter. Som geiter flest spiser de alt de kommer over av gras og ugras, busker og kratt. Geitene er sosiale og vennlige dyr og de små killingene lager god underholdning. Vi klipper geitene to ganger i året, og et voksent dyr gir mellom 3 og 6 kilo ull. Denne ulla sender vi til Telespinn og vi får nydelig garn tilbake. Garnet selger vi fra gårdsbutikken i stabburet. Vi kommer også til å tilby produkter av geitekjøtt og skinnfeller av mohair. 

Lamaen Knerten er en morsom kar! (Det samme er Hans som står ved siden av og som til vanlig er snekker og vaktmester hos oss.) Jobben til Knerten er å passe på geiter og killinger. Skulle det komme rovdyr vil han sparke og spytte for å forsvare flokken sin. Mot mennesker derimot er han sosial og nysgjerrig - og vi har aldri opplevd at han har spyttet. 

 

De to dølahestene heter Juni og Tinden. De er trygge, snille og sosiale og kommer gjerne bort for å ta en prat. 

Grisene er noen ordentlige kosegriser. De er veldig glade i å få klødd seg, og de er veldig glade i mat. Det er en fordel for oss som ofte har matrester igjen etter servering. Kanskje du legger merke til at de ikke ser ut som vanlige griser? Dette er tre galter av rasen ullgris. Og navnet er Grynt: Peer Grynt, Broder Grynt og Herr Grynt. 

Kaninene er her bare for kosens skyld. De er barnevennlige og glade i å bli klappet. De heter Pelle og Pjusken og er ekte løvehodekaniner. 

Kattene gjør stort sett som de selv vil, men de er glade i folk og kommer gjerne for å få en klapp. Med så mange bygninger som vi har er det viktig å ha katter for å holde småkrypene unna. 

 

Vi har også en gårdshund, border collien Tass. Han er ikke voksen ennå, men er et stortalent på gjeting av både kuer og geiter.