Anguskjøtt - Grasfôra og godt mørna

 

 

Angus på gården:

Angus-kuene passer også veldig godt inn hos oss, blant annet fordi vi har store beiteområder rundt gården. Angus er veldig gode beitedyr og utnytter gras, urter og buskas så godt at de ikke har behov for kraftfôr for en sunn vekst. Hele sommerhalvåret går de rundt i sitt eget spiskammer og velger selv den mest smakelige og næringsrike maten for seg. I vinterhalvåret, når ingenting vokser i Norge, får de gras vi har høstet rundt gården. Hver dag ser vi til at hver og en av dem har det så godt som mulig. Og aller best har de det når de er ute. Derfor får de være ute så mye som mulig, noen er faktisk ute hele året.

 

Angus og grasfôring:

Alt henger sammen. Når jorda vi dyrker er sunn med en god mikrobiologi og rikt innhold av organisk materiale, vil det vokse robuste og næringsrike planter der. Vi mennesker er opptatt av å spise sunt og riktig. Slik er det også med dyra våre. Det er ikke tilfeldig hva vi fôrer dem med, og det er ikke tilfeldig at det er så store variasjoner i smak og næringsinnhold i kjøtt. 

 

Angus og regenerativt jordbruk:

Vi driver jorda såkalt regenerativt. Det betyr at vi er opptatt av mikrobiologien i jorda og hvor mye organisk materiale den inneholder. Alt organisk materiale er bygget opp av karbonforbindelser. Når vi bygger opp det organiske materialet i jorda øker dermed karboninnholdet. Dette bidrar faktisk til en betydelig fangst av CO2. Kuene våre beiter og spiser planter som ellers ville ha visnet og utåndet CO2. Karbonet bindes i kjøttet i stedet for å gå ut i lufta. 

Vi er for tiden under omlegging til økologisk drift.

 

Angus og klimaet:

Vi synes du skal spise rødt kjøtt fra Piltingsrud gard med god samvittighet. Vi gjør mange ting for at produksjonen vår ikke skal bidra til utslipp av klimagasser. Faktisk mener vi at vi bidrar positivt i klimaregnarket. 

Vi sparer miljøet for mange tonn plast hvert år ved å bruke silogras. Vinterfôret er høstet rundt gården fordi vi ønsker så kort transport av fôr som mulig. Vi høster så mye av graset vi kan i silo. Når siloen vår er full tilsvarer den 1400 rundballer. Det er mange praktiske fordeler med rundballene, men plasten har blitt et stort miljøproblem. 

Ved å ikke bruke kraftfôr, unngår vi også en god del transport og import av dyrefôr. Vi vil at maten dyra spiser skal være mest mulig naturlig, og minst mulig bearbeidet. 

 

Angus på kjøkkenet:

Når alt dette er sagt så kan vi fortelle litt mer om den skotske storferasen Aberdeen Angus. Den har mye intramuskulært fett og fettet er marmorert inn i kjøttet. Det er i fettet smaken sitter, så dette er grunnen til at Angus-kjøtt har blitt kjent for sin gode smak. Dessuten lar vi kjøttet tørrmørne lenge, helst opp til fire uker.

Når du steker et stykke grasfôra kjøtt, vil du oppleve at det holder seg spenstig uten å "klappe sammen" slik intensivt oppfôra kjøtt kan gjøre. Det er også slik at fettsyresammensetningen i kjøttet blir annerledes og mer gunstig for oss som skal spise det, bl.a. er det mye høyere verdier av Omega3. 

En hyggelig sideeffekt er at når du spiser f.eks. en av våre Angusburgere får du i deg fire ganger dagsbehovet for Omega3 og mye mindre mettet fett enn ved andre burgere. Dette viser en laboratorietest av burgeren vår.

 

VEL BEKOMME!